6 Ocak 2009 Salı

NEREYE KAYBOLDU BU EŞCİNSEL KARAKTERLER?

Sorsanız "bizi yok sayıyorlar" derler. Hayır efendim televizyon tarihimizde eşcinsel karakterler vardı. Fatih Ürek ve Kuşum Aydın'dan bahsetmiyorum. İki Tv dizimizde alenen eşcinsel olduğu belirtilen kilit karakterler vardı. Kampüsistan ve Bir İstanbul Masalı dizilerindeki gay karakterlere ne oldu peki? Bir bakalım;


Kampüsistan dizisinde -ki hor görmeyin zamanında ratingleri hayli yüksek bir diziydi- İstemihan Tuna'nın canlandırdığı konservatuar öğrencisi Mahmut, ilk bölümlerde eşcinselliğini belirtmiş ve arkadaşları da onu kucaklamaya devam etmişlerdi. Ancak Mine, Mahmut'a aşıktı ve onu "doğru" yola getirmeye kararlıydı. Başroldekiler falan fasa fiso, dizinin en güçlü kadını Mine'ydi vallahi. Mahmut'u doğru yola getirdi. Erkeklerden vazgeçirdi (!) ve yetmezmiş gibi Mahmut'tan hamile kaldı ve evlendiler. İnişli çıkışlı bir aşkları vardı ama Mahmut, Mine'yi terketmedi. Taş gibi delikanlıları görüp de içi gitmedi. Bize de öğretsene Mahmut nasıl oluyor bu? İnsan eşcinselliğini unutur mu veya tedavi olur mu bu şekilde? Zira Mahmut Mine'den daha "kadın"dı! Yani kısacası Mahmut asimile oldu, heteroseksüel oldu, kayboldu!


Bir diğer kaybolan da Bir İstanbul Masalı'ndaki Zekeriya karakteriydi. Zekeriya, patronun sağ koluydu. İlk bölümlerde pek varlık göstermezken sonra çeşitli imalarla şüphe götürmeyecek şekilde kendini açık etti. Hatta yanında bir erkekle yemek yerken de gördük Zekeriya'yı. Ve biz de umutlandık. Herhalde konuyu güzelce işleyecekler dedik. Sonra ne mi oldu? Hiçbirşey! Zekeriya varolmaya devam etti ancak adamın cinsel tercihi -ki soran olmamıştı zaten açıkla bunu diye- ortadan kayboldu. E neden söylettiniz adama o zaman kardeşim? Bu halk homofobik'tir. Neden bu güzel halk'ın midesini bulandırdınız Zekeriya'yla ilgili? Ayıptır! :)

Zekeriya rolünü canlandıran Emre Karayel şöhretini yaşadığı sınırlı zamanlarda -adama rol yaramadı, pek varlık gösteremedi zira sonradan- verdiği röpörtajda üzerine basa basa "ben eşcinsel değilim" demiş. Aman öyle olma, hatrımız kalır!

Görüldüğü üzere nasıl hayatta eşcinsellerin olduğunu inkar edemezsek Tv dizilerinde de etmemişiz zamanında. Gösterilen cesarete ve özene teşekkür ediyoruz ancak sormak isteriz : Nereye kayboldu bu eşcinsel karakterler?

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder